Asbestsanering bij de TU Delft

Voor de universiteit TU Delft heeft Vlasman b.v. twee collegezalen van gebouw 3ME tot op het casco gesloopt. Hierna werden alle asbesthoudende materialen verwijderd en afgevoerd. De werkzaamheden maken onderdeel uit van een grootscheepse renovatie.Om een korte doorlooptijd van het project te garanderen, vonden de sloop- en saneringswerkzaamheden tegelijk plaats.

In de collegezalen zat duizend meter asbesthoudende kit in de stalen raamkozijnen, maar ook de luchtkanalen in een schacht en de dakbedekkingen op de ventilatiekokers bevatten asbest. Aan de binnenzijde van de collegezalen zijn houten constructies geprefabriceerd en gemonteerd. Vanaf een vaste steiger (voorzien van steigerdoek) is de beglazing vanaf de buitenzijde verwijderd en is de kit met speciaal gereedschap gesaneerd. Nadat de werkzaamheden vrijgegeven waren, is een wind- en waterdichtvoorziening gerealiseerd ten behoeve van de werkzaamheden van de bouwkundige aannemer.

Op de daken van de collegezalen waren eerst vaste steigers geplaatst en containments gebouwd om de luchtkanalen en dakbedekkingen te kunnen saneren. Voordat met deze sanering kon worden gestart, zaagde Vlasman b.v. sparingen in de betonnen dakconstructies. De asbesthoudende luchtkanalen werden gesaneerd vanaf de technische installaties in de kelder tot en met het dak. Aangezien de kanalen volledig in de constructie van het gebouw zijn opgetrokken, moest Vlasman b.v. de kanalen inwendig (in de schachten) saneren middels zogeheten ‘bootmansstoeltjes’ en hijsequipment.

De asbestsanering is naar tevredenheid en volledig conform de wettelijke regelgeving (SC-530) gesaneerd. Na de sanering zijn de werkzaamheden gecontroleerd door een geaccrediteerd laboratorium en conform de NEN 2990 vrijgegeven. Het sloopwerk omvatte de betonnen toogplafonds, de binnenwanden, diverse installaties, alle collegestoelen (compleet met bevestigingsmiddelen) en de vloerbedekkingen (inclusief lijmresten). Deze zijn ontmanteld, verwijderd en afgevoerd.

Reacties


Uw contactpersoon


Mirko Ophoff

Mirko Ophoff


Opdrachtgever


TU Delft Technische dienst

Richard Vlasman over Vlasman

“Vlasman Betonbewerkings- en Slooptechnieken b.v. uit Alphen aan den Rijn is een bedrijf dat vele mogelijkheden kent. Wij beschikken over jarenlange ervaring op het gebied van Sloopwerken, Asbestsanering, Koppensnellen en Boren & Zagen. Wij streven naar absolute klanttevredenheid en denken graag mee over de bestaande mogelijkheden en stemmen deze af op de wensen en voorkeuren.”

Richard Vlasman
0172 495 7700172 495 770
0172 472 454
info@vlasman.nl